Warning: Declaration of AVH_Walker_Category_Checklist::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /home/vehcom/domains/parsaveh.com/public_html/wp-content/plugins/extended-categories-widget/4.2/class/avh-ec.widgets.php on line 62

Warning: Declaration of AVH_Walker_CategoryDropdown::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /home/vehcom/domains/parsaveh.com/public_html/wp-content/plugins/extended-categories-widget/4.2/class/avh-ec.core.php on line 876

Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/vehcom/domains/parsaveh.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
شتاب دهنده ها « پرثوه

سلام

حتما می دانید که امروزه یکی از مهمترین چالشهای دنیا بحث انرژی است . انسان به سوختهای فسیلی مانند ذغال سنگ و نفت و گاز وابستگی بی چون و چرا و انکار ناپذیری پیدا کرده است . این منابع تجدید شونده نیستند و آلودگی بسیار زیادی هم تولید می کنند .  یعنی مصرفشان برای ما زیان آور است و روزی هم که به پایان برسند بشر فلج می شود .

تولید انرژی بوسیله ی فن آوری هسته ای را می توان یکی از راه حلهای موفق بشر نامید . اما آن هم در کنار انبوه انرژی تولید شده محدودیتهای بسیاری بر سر راه دارد . بحث آماده کردن سوخت هسته ای و چگونگی استخراج کنترل شده ی انرژی و پس از آن هم چگونگی رفتار با پسماندهای پرتوزا و کشنده ی آن باعث محدود شدن تولید انرژی به این روش می شود .

دنباله ی نوشتار در ادامه ی مطلب

سالهاست که دغدغه ی پیدا کردن انرژی های جایگزین ذهن دانشمندان را به خود درگیر کرده است . نیروی امواج دریا , نیروی باد , انرژی خورشیدی و بسیاری طرحهای دیگر که هر کدام محدودیتها و ضعفهای خودش را دارد .

اما یک پروژه هست که انصافا انقلابی در تولید انرژی محسوب می شود . پروژه ی شتاب دهنده ها .

اساس کار  شتاب دهنده ها بالا بردن سرعت حرکت پروتون هاست . وقتی که ذرات اتم سرعتشان تا حد سرعت نور بالا برود انرژی بسیار زیادی آزاد می کنند . برای آنکه دستتان بیاید که انرژی آزاد شده حدودا چقدر است یک مقایسه ی ساده می کنیم .

سوختن یک کیلوگرم ذغال سنگ برابر 8 کیلو وات ساعت انرژی تولید می کند .

سوختن یک کیلو گرم نفت 12 کیلو وات ساعت .

شکافت هسته ی یک کیلوگرم پلوتونیوم 239 و یا اورانیوم 235 , برابر 23 میلیون کیلو وات ساعت .

گداخت هسته ای یک کیلوگرم هیدروژن و تبدیل آن به هلیوم معادل 117 میلیون کیلووات ساعت .

اما یک شتاب دهنده می تواند از سرعت دادن به ذرات فقط و فقط یک گرم هیدروژن نیرویی معادل 26 میلیارد کیلووات ساعت یعنی برابر با 1200 کیلوگرم اورانیوم غنی شده و 15 میلیون بشکه نفت انرژی تولید کند .

رقم آنقدر نجومی و ماده ی سوختنی ( هیدروژن ساده که در آب به فراوانی یافت می شود ) آنقدر در دسترس و بدون آلودگی است که باور کردنش بسیار سخت است . اما حقیقت دارد . البته فن آوری شتاب دهنده ها هنوز کامل نشده است و برای مهار انرژی فراوان تولید شده هنوز دشواری های زیادی وجود دارد . اما بشر ثابت کرده که می تواند هر نشدنیی را به شدنی تبدیل کند .

روزی که این فن آوری کامل شود به سادگی فقط با یک لیوان آب می توان برق شهر بزرگی مانند مشهد را برای مدتی طولانی تامین کرد بدون آلودگی چندان , بدون صداهای مهیب , بدون نیاز به فضاهای بزرگ و البته با هزینه ای اندک .

بد نیست بدانید که به طور عمده شتاب دهنده از یک لوله تشکیل شده که اتمها در آن به حرکت در می آیند .  

چند عکس ازبخشهای مختلف یک شتاب دهنده :

ساختار تولید میدان مغناطیسی برای شتاب دادن به ذرات

تشکیلاتی مانند فیلمهای تخیلی و فضایی

مسیر حرکت اتمها

منابع سودمند :

ویکی پدیا

دانشنامه ی رشد

پایگاه داده های علوم زمین

2010/10/13
بدون دیدگاه

بدون دیدگاه »

No comments yet.

Leave a comment

خوراک RSS برای نظرات این مطلب